Scoala gimnaziala nr. 38 „Dimitrie Cantemir” Constanta, gazda în cea de-a patra mobilitate a proiectului erasmus + „Seeing and reading the values”

In saptamana 25.09-29.09.2017, Scoala Gimnaziala Nr.38 “Dimitrie Cantemir” Constanta a fost gazda celei de-a patra mobilitati a proiectului Erasmus+ K2, “Seeing and reading the values”, saptamana plina de activitati minunate, de zambete si de satisfactii.

Din acest proiect multilateral fac parte scoli primare din Turcia (Konya), Italia (Nettuno), Polonia (Poniatowa), Romania (Constanta), Croatia (Slatina) si Spania (La Solana) si fiecare dintre ele a desfasurat activitati bazate pe interpretare de imagini, avand ca obiective formarea si dezvoltarea gandirii creative, imbunatatirea exprimarii orale si scrise, dezvoltarea abilitatilor sociale si transformarea valorilor universale in stil de viata.

Fiecare din scolile implicate in proiect are distribuita cate o valoare: Turcia – toleranta, Romania– generozitate, Italia – responsabilitate, Polonia – curatenie, Croatia – cinste si Spania – intrajutorare.

Echipa de proiect a scolii constantene a pregatit un program variat si intens, reusind sa demonstreze oaspetilor nu numai modul in care elevii romani percep generozitatea, ci sa le si arate din bogatia, istoria si frumusetile Dobrogei.

In debutul saptamanii, cei 22 de profesori din tarile mai sus mentionate au fost intampinati cu paine si sare de catre cadrele didactice invesmantate in ii, au vizitat Scoala “Dimitrie Cantemir” si au luat parte la activitatile propuse de scolarii ciclului primar imbracati si ei in straie populare romanesti. In cea de-a doua parte a zilei, delegatiile au vizitat Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Edificiul Roman cu Mozaic, Muzeul de Arta Populara, Piata Ovidiu si Portul Tomis, fiind uimiti de frumusetea si istoria locurilor.

O alta zi plina de activitati a fost cea in care oaspetii au luat parte la Conferinta internationala desfasurata in Sala Remus Opreanu a Prefecturii Constanta, avand ca invitati si oaspeti de onoare pe domnul inspector scolar general al Ispectoratului Judetean Constanta, Petrica Miu, pe doamna inspector scolar general al Inspectoratului Judetean Calarati, Elena Mihailescu, precum si numerosi inspectori din cadrul ISJ Constanta, profesori din cadrul Univ. Ovidius Constanta si reprezentanti ai agentilor economici din Constanta, directori ai unitatilor de invatamant din oras. Evenimentul a beneficiat si de prezenta mass-media, fiind prezentat la un post local de televiziune, in cadrul stirilor.

In dupa amiaza aceleiasi zile, elevii scolii “Dimitrie Cantemir”, alaturi de profesori si ansamblurile de dansuri aromane “Vanghelismo” din Mihail Kogalniceanu , ansamblul de dansuri grecesti “Astras” si dansuri tataresti “Minikaradeniz” au prezentat spectacolul intitulat “38 DE MINUTE DE GENEROZITATE”, pe scena Palatului Copiilor din Constanta, gazda generoasa, care ne-a primit cu bratele deschise, reusind astfel sa surprindem, prin arta, multiculturalitatea din Dobrogea.

Oaspetii au mai vizitat Delta Dunarii, printr-o plimbare cu catamaranul, monumentul TropaemTraiani de la Adamclisi si domeniile Ostrov, participand la o degustare de vinuri romanesti oferite de compania Ostrovit, au cunoscut bucataria romaneasca, costumele populare, muzica si dansurile dobrogene.

Mobilitatea din Romania, la Scoala Gimnaziala Nr.38 “Dimitrie Cantemir” Constanta, a fost un real succes, un moment de sarbatoare pentru elevii scolii si o experienta unica pentru oaspetii din cele cinci tari.

Urmatoarea mobilitate se va desfasura in Croatia, in luna decembrie, ultima, in Spania, in mai 2018, iar proiectul se va finaliza in luna septembrie 2018 cu editarea “Cartii universale a valorilor”, carte ce va reuni toate valorile tarilor, asa cum sunt ele percepute de copii.