Scoala “Dimitrie Cantemir” in cea de-a treia mobilitate, in cadrul proiectului Erasmus+, in Polonia

In saptamana 5-9 iunie 2017, cadrele didactice ale Scolii Gimnaziale nr. 38 “Dimitrie Cantemir” Constanta au participat la cea de-a treia mobilitate a proiectului Erasmus+ din care fac parte, “Seeing and reading the values”, in Polonia, orasul Poniatowa.
Prof.inv.pr. Claudia Carstocea, prof.inv.pr. Anca Emandii si prof.inv.pr. Alina Stan ne-au reprezentat cu onoare scoala, orasul si tara, participand in proiect alaturi de cadre didactice in invatamantul primar din Turcia, Italia, Croatia, Spania si tara gazda.

Obiectivele proiectului sunt formarea si dezvoltarea gandirii creative a copiilor  prin activitati bazate pe interpretarea de imagini, imbunatatirea exprimarii orale si scrise, dezvoltarea abilitatilor sociale si transformarea valorilor universale in stil de viata. Fiecare din scolile implicate in proiect are distribuita cate o valoare: Turcia – toleranta, Romania – generozitate, Italia – responsabilitate, Polonia – curatenie, Croatia – cinste si Spania – intrajutorare.

Alaturi de cadrele didactice din celelalte tari, cadrele didactice romane au vizitat Scoala primara si Gimnaziul din orasul Poniatowa si au observat modalitatea prin care elevii scolii gazda au receptat si si-au insusit tehnici prin activitati ce au avut ca scop dezvoltarea curateniei, valoarea Poloniei in proiect. Tara gazda a abordat valoarea ce i-a fost distribuita pe doua laturi: curatenia ca igiena personala si curatenia mediului inconjurator.

Gazdele au oferit tuturor invitatilor activitati si work-shop-uri prin care si-au promovat valorile si traditiile: costumele populare, cantecele si dansurile poloneze.

In cea de-a treia zi a vizitei, toate delegatiile au participat la o conferinta in cadrul Primariei din Poniatowa, la care a luat parte, alaturi de primar si de  directorul scolii gazda si responsabili cu invatamantul si cultura in comunitatea locala.

Saptamana petrecuta in Polonia a fost una extrem de frumoasa si de rodnica, cu activitati deosebite, cu o atmosfera prieteneasca, o traversare prin sistemul de invatamant si prin traditiile si obiceiurile poloneze. De asemenea, gazdele ne-au invitat la un spectacol sustinut de unicul cor de muzica antica din lume, cor format numai din copii cu varste cuprinse intre 5 si 15 ani, recunoscut la nivel mondial. De asemenea, a fost vizitat si lagarul nazist de concentrare Majdanek, cel de-al doilea dupa celebrul Auschwitz.

Astfel de schimburi de experienta au ca scop dezvoltarea personala, profesionala si sociala prin dezvoltarea de competente intr-un context international, aprofundarea unei limbi straine, constientizarea importantei si intelegerea unor alte culturi si unor alte tari, imbunatatirea procesului de predare si, de asemenea, dezvoltarea capacitatii organizationale in contextual cooperarii europene si internationale.

Cea de-a patra mobilitate a proiectului se va desfasura in ultima saptamana a lunii septembrie cand Romania va fi gazda si isi va prezenta valoarea ce i-a fost distribuita – Generozitatea.

 

Prof. inv. pr. CLAUDIA CARSTOCEA