DELEGATIA SCOLII GIMNAZIALE NR.38 “DIMITRIE CANTEMIR” INTR-O NOUA INTALNIRE

In perioada 3.12.- 8.12.2017, delegatia Scolii gimnaziale nr.38 “Dimitrie Cantemir” Constanta, formata din prof.inv.primar Alina Stan si prof.inv.primar Claudia Carstocea, a participat la intalnirea transnationala desfasurata in orasul croat Slatina, in cadrul proiectului Erasmus+ “Seeing and reading the values”, proiect din care scoala constanteana face parte.

          Pe parcursul intregii saptamani, cadrele didactice ale Scolii “Dimitrie Cantemir” au participat, alaturi de partenerii din celelalte cinci tari, la variate si interesante activitati sustinute de tara si scoala gazda.

          In proiectul Erasmus+ “Seeing and reading the values” sunt implicate Turcia, Italia, Polonia, Romania, Croatia si Spania si fiecare tara are atribuita o valoare: Turcia – toleranta, Italia – responsabilitate, Polonia – curatenie, Romania – generozitate, Croatia – cinste si Spania – intrajutorare.

          Croatia s-a dovedit o gazda calda si primitoare pentru cei 16 oaspeti si a prezentat modalitatile prin care elevii sai inteleg Cinstea si o manifesta. In afara de activitatile specifice proiectului, activitati pe care toate tarile participante trebuie sa le desfasoare, cadrele didactice croate au ne-au prezentat frumusetile tarii lor prin vizitarea capitalei Zagreb, a unor muzee si a Parcului National Papuk Yankovic.

          De asemenea, mobilitatea desfasurandu-se in apropierea sarbatorilor de iarna, elevii scolii gazda au sustinut doua spectacole: unul al Scolii de muzica, cu interpretari vocale si la pian, chitara, flaut, saxofon, vioara si contrabass, iar cel de-al doilea, foarte elaborat, fiind format din trei parti. In prima parte au fost prezentate cantece si dansuri traditionale ale Croatiei, in cea de-a doua, fiecare tara oaspete a avut bucuria si onoarea sa vizioneze cate un dans national (Romania – “Alunelul”), iar in cea de-a treia parte au fost prezentate traditiile de Craciun din Croatia.

          O alta zi din saptamana a fost dedicata vizitarii Primariei orasului Slatina si intalnirii cu primarul. S-au purtat discutii despre sistemele de invatamant din tarile implicate in proiect, precum si despre modalitatea prin care comunitatea locala se implica in activitatile sustinute de scoala.

Saptamana petrecuta in Croatia a fost una extrem de frumoasa si de rodnica, cu activitati deosebite, cu o atmosfera prieteneasca, o traversare prin sistemul de invatamant si prin traditiile si obiceiurile croate.

Astfel de schimburi de experienta au ca scop dezvoltarea personala, profesionala si sociala prin dezvoltarea de competente intr-un context international, aprofundarea unei limbi straine, constientizarea importantei si intelegerea unor alte culturi si unor alte tari, imbunatatirea procesului de predare si, de asemenea, dezvoltarea capacitatii organizationale in contextual cooperarii europene si internationale.

Proiectul Erasmus+ “Seeing and reading the values” se va incheia in luna aprilie a acestui an, cu ultima mobilitate, din Spania.