DELEGATIA IN ULTIMA MOBILITATE

DELEGATIA SCOLII GIMNAZIALE “DIMITRIE CANTEMIR” iN ULTIMA MOBILITATE DIN CADRUL PROIECTULUI ERASMUS+ “SEEING AND READING THE VALUES”

in saptamana 16.04 – 20.04.2018, delegatia Scolii Gimnaziale nr.38 “Dimitrie Cantemir” Constanta, formata din director, prof. Iris Sarchizian, prof.inv.pr.Alina Stan si prof.inv.pr. Claudia Carstocea, a participat la ultima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+, “Seeing and reading the values”.
Proiectul a fost coordonat de catre Scoala Cahit Zarifoglu Ilkokulu din Turcia si a avut ca parteneri, alaturi de scoala noastra, scoli din Croatia, Polonia, Italia si Spania.
Gazda ultimei mobilitati a fost Scoala Romero Pena din Spania.
Proiectul a avut ca obiectiv principal dezvoltarea la copiii de varsta prescolara a unor valori universale prin desfasurarea unor activitati tip. Fiecarei tari i-a fost atribuita initial cate o valoare: Turcia – toleranta, Italia – responsabilitate, Polonia – curatenie, Romania – generozitate, Croatia – cinste si Spania – intrajutorare si fiecare partener implicat a dezvoltat aceasta valoare prin exercitii si work-shop-uri specifice. Toti elevii, din toate cele sase tari, au parcurs acelasi demers si fiecare, in functie de cultura si traditia tarii sale, a interpretat imagini referitoare la valori.
La finalul fiecarei mobilitati, fiecare tara a editat o carte, Story book, prin care lucrarile copiilor arata cum este perceputa valoarea respectiva de catre elevi de ciclul primar, iar produsul finit al proiectului este Cartea universala a valorilor, ce cuprinde lucrari ale elevilor din toate tarile participante, despre valorile mai sus mentionate, lucrari scrise in limbile nationale si traduse in engleza.
in deplasarea din Spania, pe parcursul celor cinci zile de activitati, cadrele didactice constantene au asistat la activitati sustinute de catre elevii spanioli, la un carnaval dedicat oaspetilor, au degustat bucate din bucataria specifica regiunii La Mancha si au mers pe una din rutele lui Don Quijote.
Astfel de proiecte sunt extrem de utile si formative, cadrele didactice invatand din alte sisteme de invatamant, exersandu-si competentele de limba engleza si stabilind prietenii cu colegi de alte nationalitati. 
Pentru elevii Scolii Gimnaziale nr. 38 “Dimitrie Cantemir”, proiectul Erasmus+ in care scoala din care fac parte a fost implicata a fost nu doar o reusita, ci si o mare mandrie! in urma proiectului, elevii au sustinut un spectacol caritabil intitulat “38 de minute de Generozitate”, ce a avut ca beneficiari copii din central Micul Rotterdam, au realizat story book-ul Generozitatii, o alta o carte de colorat si trei numere ale revistei scolii “Cronici de la Cantemir”.

ECHIPA DE PROIECT